Läsarfråga- hur tar jag mig ur ekorrhjulet?

Tidigare i veckan fick jag en fråga på min instagram, en post gällande mitt liv och mitt val att lämna stress, press och karriär för att leva det som för mig känns som ett liv med mycket mer kvalitet och glädje. Frågan löd såhär:

Tack för inspiration 💗 hur gör man? Hur hittar man rätt väg? Och hur gör man om ens partner inte är på samma nivå?

Detta kommer bli ett ganska långt svar, jag utgår såklart från mig själv, jag har ingen utbildning inom detta, och ja, jag kommer ibland att låta ganska hård. Det är tyvärr enda sättet att hjälpa människor att komma ur detta ekorrhjul, när man är där känns det ju omöjligt att lyckas så man behöver oftast en rejäl omskakning för att klara det!

dsc_1503

Att lyckas lämna ekorrhjulet, steg för steg

 1. Börja med att inse att du har ett problem! ”Det är ingen fara, det är bara lite mycket nu!” funkar liksom inte när det har varit lite mycket i 5, 10, 15 år… Ta in att din situation är ohållbar, omänsklig och måste förändras om du ska kunna bli lycklig.
 2. Skala bort typ allt! Alltså ALLT. Kan du bli sjukskriven, bli det. Det är inget misslyckande, det är att ta ansvar. Annars, tex egenföretagare som jag, eller ensamstående förälder, hur lite kan du jobba för att överleva? Maten måste ju stå på bordet, räkningarna måste betalas. Men vad kan du kapa bort i utgifter för att klara dig på en mindre inkomst. Här är sanningen att du kan kapa mycket mer än du tror, vänd på varje sten, ifrågasätt varje pryl, bilen, abonnemanget på Viasat, Spotify och den där träningsappen. Om du blev ruinerad, vad skulle du kapa då? Kapa detta! Frigör luft i schemat, massa massa luft!
 3. Med luft i schemat har du nu massa tid över som i början kommer vara otroligt jobbig att hantera. Det kommer krypa i kroppen, du kommer känna dig meningslös och värdelös, dålig och lat. Sitt med det. Var passiv, agera inte på det utan låt det bara komma i sina vågor. Detta är en viktig del i processen!
 4. När du gjort ingenting nog länge så börjar hjärnan återhämta sig, vi pratar om veckor nu, kanske månader. Du känner det genom att lusten att göra saker återvänder. Du blir sugen på att ta en promenad, läsa en bok, yoga lite, ringa en vän och boka en fika. All den kraft du tömt ur under alla år utan att fylla på den igen har nu fått möjlighet att sakta fyllas på och det ger en liten livsglädje. Bakslag kommer att komma, kanske bokar du en fika med en vän och får sen sova 14 timmar som ”straff” för att du tog ut dig för hårt? Ja, då vet du det, vänta då någon vecka innan du provar igen, energin räckte kanske inte till att umgås med någon annan även om lusten fanns där. Men bejaka lusten och släpp fram kreativiteten som långsamt börjar bubbla upp.
 5. Efter ett tag i den här processen kommer tankarna att hamna på framtiden. Vad vill jag med mitt liv, hur vill jag leva, hur vill jag må? Här insåg jag att jag ville jobba helt annorlunda än jag gjort tidigare, inte i en annan bransch men på ett annat sätt. Jag insåg också att jag ville lägga mycket mindre tid på mitt jobb, jag ville hinna göra massa annat som förut inte alls känts så viktigt. I början när jag formulerade orden för mig, vad jag hade som mål, så kändes det helt overkligt! Ingen kan väl jobba med det, på riktigt? Kanske inser du här att du vill byta bransch helt, kanske att du vill flytta, börja med någon ny hobby, skaffa barn, eller skilja dig? Kreativitet och energi i hjärnan får oss att känna sånt som inte fått plats innan. Låt det komma, även om det är jäkligt jobbigt och krävande att göra förändringar. Du är på den här resan för att du vill bli lycklig!
 6. När du kommit såhär långt börjar resan mot ditt nya liv, nu ska du steg för steg börja implementera detta. Det tar längre tid än man tror, du kommer trilla tillbaka många gånger, få slåss med dig själv och med samhällets föreställningar om hur ett liv ska levas och du kommer att få väga för- och nackdelar hela tiden. Du kommer kanske inte nå ditt mål från punkt fem direkt, saker tar tid. Men i detta läge kommer du behöva göra en plan, något att luta dig mot alla de dagar då du tvivlar. Sen sätter du ena foten framför den andra, upprepar så många gånger det behövs utan att slå av på takten och en vacker dag är du där, på den plats du förut knappt kunde drömma om och i det liv som så länge kändes helt overkligt att uppnå.

dsc_1120

För mig handlade denna plan om hur jag skulle bygga upp min verksamhet åt ett helt nytt håll under min mammaledighet för att sen kunna blomma ut den när jag var tillbaka på jobbet. Nu har jag snart jobbat i fyra månader efter åtta månaders mammaledighet och nu står jag precis och lutar mig ut över kanten för att ta det där steget jag planerade då, under en tuff graviditet och efter en djup depression. Saker bubblar och det händer massor på alla plan just nu, jag har fjärilar i magen typ varje dag för att det känns lite för bra och jag inte riktigt vågar tro på det, om några veckor ska alltihop explodera i en enda stor kaskad av glädje, gemenskap och massa, massa värde för er läsare och följare. Det är så nära nu, jag håller tummarna för att detta går vägen.

Ni kan väl hålla en tumme för mig också?

4 reaktioner till “Läsarfråga- hur tar jag mig ur ekorrhjulet?

 • Klart jag håller tummarna! Och tack snälla du för att du tog dig tid att utveckla ett svar på min fråga. Väldigt uppskattat. Jag är sjukskriven på 50% sedan slutet på september, nu undrar man ju om det inte hade varit bättre med 100%. Men nu är jag där jag är och december kräver ju en hel del av en på ”fritiden”. Men jag ska planera in mer tid för mig och återhämtning, fylla på energi och kanske få närmaste omgivningen att förstå.
  Jag hoppas verkligen ditt kommande projekt blir minst så fantastiskt som du drömmer om och jag tackar från 💗 för att du inspirerar och vågar utmana ”tabun”. Med någon som visar att det finns andra stigar att gå, är det lättare att våga testa. Alla kärlek till dig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s