Oboy! Vad ger ni egentligen era barn att äta?

Ingen har väl missat den senaste veckans absolut största nyhet, det är brist på Oboy i landet! Jag blev först helt full i skratt över hur folk verkade få panik men insåg snabbt att detta faktiskt är ett problem, på riktigt. Vilket? Ja, att folk uppenbarligen har Oboy som en naturlig del i sin vardagkost. Det är alltså inget skämt!

I en av de stora kvällstidningarna fanns häromdagen en intervju med en mamma som var minst sagt upprörd över denna akuta brist. Hon och hennes dotter hade minsann som rutin att äta snabbnudlar och dricka Oboy till mellanmål, varje dag. Alltså förlåt men SAY WHAT!? Jag är långt ifrån en perfekt förälder och jag tror inte på några förbud. Vi har både lördagsgodis och fredagsfika och ibland glass mitt i veckan. Men 90 % av det min dotter äter är riktig mat, naturliga råvaror, lagad mat (dvs du tar råvaror och skapar en måltid av, inte två färdiga produkter som i detta fall) och vi är stenhårda med att frukt och grönsaker ska ätas varje dag. Att servera Oboy och snabbnudlar till mellanmål är för fan katastrof!

Jag har varit inne på det här ämnet förr men det kan inte sägas för många gånger. Barn ska äta bra mat, naturlig mat, mycket mat för att orka växa men inte fasen ska de serveras socker, snabba kolhydrater och massa halvfabrikat som vardagsrutin. Deras hjärnor behöver hållbar energi, deras kroppar behöver byggstenar för att kunna växa och utvecklas. Sån skitmat får vara undantaget! Jag har ett tips till denna mamma och andra mammor som har kris där hemma nu när Oboyen är slut. Ta ett äpple, skiva det i bitar, släng ner i lite yoghurt, tina några hallon och strö över. ÄT! Att servera sina barn andra mellanmål än choklad och vitt mjöl är inte så svårt som det kan låta. Nu tar vi och skärper oss allihopa, vi kan bättre än såhär.

Ska vi säga så?

En av de två viktigaste människorna i mitt liv. Aldrig i livet att jag låter henne växa upp på Oboy och annan skit!

10 reaktioner till “Oboy! Vad ger ni egentligen era barn att äta?

 • Någon som sysslar med PR på oboy har verkligen fixat till det bra för företaget med all den publicitet som skapats av att inte sända ut sin produkt.

  Ja tyvärr är detta vanligare än man tror! Att äta naturlig mat med gott om animaliska fetter så som vi är skapade att äta har blivit det som är onaturligt tråkigt nog.
  Det serveras margarin, quorn och annat fabrikatsskapat skräp till våra barn i skolan lägg där till allt socker som finns i överflöd. Jag blir fan rädd! Rädd för hur mina barns kroppar kommer vara trots att vi hemma inte serverar socker eller annat skit utan lagar allt själva. Det enda fabrikstillverkade är korv och den innehåller alltid minst 90% kött som är svenskt.
  Kämpar med näbbar och klor för att barnen ska få bra mat. De får med sig små paket Bregott så att de kan få bra med fett på mackan (som dessutom är den sötade varianten) på fritids de dagar jag måste jobba till efter mellanmålet. Försöker att inte ha barnen där på mellanmål men måste ju arbeta. Frukost äts alltid hemma lika så kvällsmat. Middagen blir i skolan och där kämpar jag tillsammans med flera andra föräldrar mot våra politiker så att maten ska bli bättre.
  Missuppfatta mig rätt nu, de får gärna servera vegetarisk mat men fan inte soya och quornskit utan isf vegetarisk mat gjord på grönsaker, bönor och linser och alltid servera kött till för barn behöver, precis som du säger, riktig mat! Vegetarisk och vegansk kost är inget vidare för växande barn!

  Gilla

  • Håller med om allt fabriksskapat skräp. Men att säga att vegetariskt och veganskt är dåligt för barn känns lite drastiskt. Det är betydligt mer än bara quorn och soya. Våra barns förskola serverar vegetariskt fyra dagar i veckan (egen kokerska), de får surdegsbröd till mellis på förmiddagen och antingen havregrynsgröt, frukt eller yoghurt på eftermiddagen. Rödbetsbiffar, matvetepytt, purjolökssoppa med rostade kikärter och pasta med grön ärtsås är något våra barn älskar på förskolan (som exempel) och som ger dem bra näring.

   Gilla

 • I grund och botten håller jag med dig men jag ogillar att döma andras val av mat, liksom i allt annat kan det finnas bakomliggande orsaker som vi inte känner till. Jag vill ändå tro att de flesta föräldrar gör det bästa för sina barn. ❤️

  Gilla

  • I det här fallet har jag svårt att se vad som skulle kunna vara förmildrande omständigheter. Kunskapen finns därute för alla att ta del av och ekonomiskt är det inte billigare med detta alternativ än andra betydligt nyttigare.

   Gilla

   • Ett exempel skulle kunna vara en npf-diagnos som gör att barnet äter väldigt selektivt? Varje måltid är en kamp för alla inblandade. Till slut ger man upp sina principer för vad som är ok att äta, bara barnet äter något…

    Om det var så i just det här fallet vet jag inget om det kan finnas saker som påverkar annat än näringsinnehåll (även om det förstås är värt att sträva efter så bra som möjligt) eller kostnad.

    Gilla

 • Heja dig! Håller med såklart, även om jag ibland kan förstå desperata föräldrar som vill få i ungen åtminstone nåt. För jag har en sån hemma som tjorvar med maten hemma (äter dock bra på förskolan). Men inte sjutton skulle hon få oboy varje dag för det. Vi har det inte ens hemma. Försöker istället locka på annat sätt. Som att se till att smoothin blir rosa (och passa på att slänga i andra frukter eller nyttigheter samtidigt. Och själv äta mycket grönt så hon kanske nån gång vill göra som mamma.

  Gilla

  • Jag tror att vara en bra förebild är bästa långsiktiga lösningen. Även om de har perioder då de ska trotsa eller testa gränserna så återkommer de till de värderingar de fått med sig hemifrån, inte bara gällande maten utan allt. Jag har också haft en matvägrar i perioder, men skam den som ger sig! 😉 Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s