Varför är rödbetor som dunderhonung för konditionsidrottare?

En del av er har säkert läst om det eller hört talas om det, att rödbetor kan användas som superkraft innan en tuffare prestation, typ ett lopp eller en tävling av något slag. Men vad är det egentligen i rödbetorna som är så speciellt och hur fungerar det? Dessutom, finns det orsaker för oss medelsvensson att också börja knapra rödbetor i tid och otid? Häng med så reder vi ut!

Det magiska ämnet i rödbetor heter nitrat och är egentligen ett ämne som vi även hittar i både spenat, broccoli, selleri, kål och jordgubbar. Fördelen med just rödbetor är att det är enkelt att få i sig en stor mängd av dem som juice, spenat och selleri känns inte alls lika läskande att göra juice av… Nitratet gör så att kroppens syreupptagningsförmåga ökar vilket gör att du kan träna både längre tid och på högre intensitet. Det vidgar blodkärlen och ökar syresättningen till musklerna, något som också hjälper dig att transportera in energi och bort mjölksyra lättare. Studier visar på en förbättring på 10-20 procent beroende på träningens intensitet. Vid högre intensitet blev förbättringen också större.

Rekommendationen är att använda rödbetsjuice som kosttillskott under ett par dagar innan det är dags för din prestation, 5-6 dagar är lämpligt. Mängden vi pratar om är ca 0,5 liter per dag uppdelat på ett par tillfällen. Att inta rent nitrat som kosttillskott ger inte lika bra effekt som att få det via juicen, sett tror man beror på att juicen även ger andra nyttigheter som samverkar med nitratet och skapar en synergieffekt. Studier som gjorts på motionärer visar att det ger precis lika bra effekt på dem som på elitidrottare, enligt vissa studier kanske till och med lite bättre. Detta tror man kan bero på att elitidrottares prestationsförmåga redan är ganska maximerad, som motionär har vi ett större spann för förbättring. Utöver att få effekt på träningsresultatet kan faktiskt rödbetorna även hjälpa hjärnan att prestera. Nitratet förbättrar syresättningen även till hjärnan och gör att motoriken förbättras. Bara fördelar med andra ord!

En reaktion till “Varför är rödbetor som dunderhonung för konditionsidrottare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s