5 nycklar till en hållbar kost

För ett par veckor sedan körde jag en livesändning på min facebooksida där jag pratade om 5 nycklar till en hållbar kost. För er som missade den så kommer de även här. Nycklarna handlar om hållbarhet, resultat och en mer långsiktig inställning till kost och hälsa.

 

  1. Basera din kost på naturliga råvaror. Handla så naturlig mat som möjligt, undvik halvfabrikat, leta efter produkter med så kort innehållsförteckning som möjligt. Sträva också efter att äta så färgglatt som möjligt, olika grönsaker med olika färg ger olika vitaminer och mineraler så en större variation ger dig bättre och bredare näringsintag.
  2. 80/20-regeln. Sträva efter att äta minst 80 % bra mat dvs klassiskt nyttiga matvaror, då finns utrymme för 20 % traditionellt dåligt såsom kakor, godis, chips eller annat. Håller du denna regel kommer du att må bra, ha energi i vardagen och till träning, optimera hälsan för framtiden och kunna hålla en sund vikt.
  3. Känn dina svagheter. Analysera när på dagen du lättast trillar dit och fattar dåliga beslut, planera sedan din kost så du förebygger detta. Planera in mellanmål, ät större eller bättre huvudmål. förbered matlådor för middag, köp hem nyttigt kvällsmys osv. Vi har alla svagheter, knepet är att skapa förutsättningar för att hantera detta, det är mycket lättare att förebygga än att hantera tex sötsug när det väl uppstår.
  4. Tajma näringen kring träningen. Ät ordentligt innan och fyll på efter för att dels ha energi till att orka träna, dels få en bra återhämtning så du orkar träna snart igen och minskar risken för överträning. Kolhydrater behövs innan passet för högintensiv träning, protein behövs både innan och efter för återhämtningen. Kolhydrater behövs även efter passet om du ska träna snart igen, framförallt inom åtta timmar.
  5. Skapa förutsättningar för en hållbar viktnedgång. Om ditt mål är att gå ner i vikt, skapa ett underskott på ca 500 kcal/dygn, basera din kost på bra råvaror, kalorisnål mat med mycket näring. Gå inte i fällan att dra ner för mycket på maten, hoppa på pulverdieter eller annat, du kommer att tappa muskler och därmed ha svårare att bibehålla din nya vikt. Tänk att den kost du följer ska gå att följa hela livet, inte bara en kort tid.

 

Imorgon måndag påbörjar ett stort gäng min webkurs Kost och balans. Där jobbar vi med detta men också en hel del med de mentala faktorerna kring kost dvs varför äter vi sånt vi inte mår bra av fast vi vet hur vi egentligen borde äta? Varför hanterar vi sorg, stress, oro och andra jobbiga känslor med att äta? Jag ser så mycket framemot att få handleda denna kurs! 

2 reaktioner till “5 nycklar till en hållbar kost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s