Nyårslöftet- så blir det hållbart

Januari och vi rullar på med det nya året. Många nya vågar sig in på gymen, ut i löpspåren och upp på motionscykeln, and I love it! Jag bara älskar att se hur många som vill, vågar och tror på sig själva och väljer att investera i sin hälsa. Go for it, ni är grymma! Tyvärr är gymen aldrig lika överfulla i maj som i januari, så nånstans på vägen tappar många gaisten, lusten tar slut eller andra saker prioriteras. Jag vågar påstå att det ofta handlar om att strategin från början är för övermodig och med en mer långsiktig plan kan många fler bibehålla sina nya härliga vanor. Här kommer några hållbara tips från mig.

  1. Börja med en sak i taget. Ändra inte allt på en gång- börja träna, sluta röka, aldrig stressa, äta mer grönsaker, sluta med socker osv. Välj EN grej och fokusera på den. När den sitter kan du ta nästa.
  2. Sätt ett kortsiktigt och ett långsiktigt mål. Det kortsiktiga får igång dig, det långsiktiga får dig att fortsätta.
  3. Ta sällskap. Skaffa en träningskompis, hitta någon i kvarteret att promenera med, dra med dig kollegan på yoga osv. Det gör mycket mer än du tror att ha draghjälp de dagar det känns motigt!
  4. Gör mindre än du egentligen vill. VA, hur menar hon nu?! Jo, precis det jag säger. Håll igen! Motivationen ska räcka hela året, bränn inte ljuset i båda ändarna redan första veckan. Börja med två pass i veckan ‘a 20 minuter. Strunta i att det känns som för lite och bry dig inte om grannen tränar en timme varje dag. Nu är det du och dina mål det handlar om.
  5. Periodisera din träning. Låt en del veckor vara lugna och andra lite tuffare. Tänk två steg framåt, ett tillbaka. På så sätt får du hela tiden utveckling, vilket stimulerar motivationen, samtidigt som du minskar risken för överbelastningsskador, de absolut vanligaste skadorna, speciellt för de som just börjat träna.
  1. Absolut viktigast och det som låter självklart men ändå inte är det. Välj en träningsform du tycker är kul! Strunta i vad som sägs förbränna mest, ge snabbast resultat, snyggast rumpa eller whatever. Ska det vara hållbart så måste det vara roligt, resten kommer på köpet!

3 reaktioner till “Nyårslöftet- så blir det hållbart

  • Just detta behövde jag läsa idag! Jag är expert på att börja träna och gå ut åt helvete för hårt och sen krasha efter en månad eller två och sen starta om igen efter någon månad. I år har jag gett mig f*n på att jag ska träna regelbundet och att 2-3 gånger i veckan är fullt tillräckligt. Jag är ingen elitidrottare, jag är ingen fitnessmodell. Jag är en vanlig heltidsarbetande 2barns mamma på 30 år som vill ha en stark och frisk kropp som ska hålla hela livet. Detta är året då stark och frisk är i fokus.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s